Campagne Herken een hartaanval bij vrouwen

hartDe meest voorkomende doodsoorzaak in de regio Haaglanden is hart- en vaatziekten, waarbij Hindoestanen een vergroot risico lopen. Luister naar je hart, bel direct 1-1-2. Zie ook http://www.hartcheck.nl/vrouwen


Campagne Herken een hartaanval bij vrouwen gestart in Haaglanden
Maandag 28 september, de dag voor Wereld Hartdag, gaven wethouder Karsten Klein (Zorg en Welzijn) en Ton van Dijk (directeur GGD Haaglanden) het startsein voor de publiekscampagne ‘Herken een hartaanval bij vrouwen'. Dit initiatief is een verlengde van de 112-campagne ‘Herken een hartaanval' van eerder dit jaar. De nieuwe campagne is belangrijk, omdat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen anders kunnen zijn dan bij mannen. Hierdoor wordt de diagnose nog wel eens verkeerd gesteld met alle gevolgen van dien.
 
Meest voorkomende doodsoorzaak in Haaglanden
De meest voorkomende doodsoorzaak in de regio Haaglanden is hart- en vaatziekten, waarbij Hindoestanen (de tweede bevolkingsgroep van Den Haag) een vergroot risico lopen. Daarnaast wonen in Den Haag meer vrouwen dan mannen.
 
Campagne Herken een hartaanval bij vrouwen
De nieuwe campagne richt zich specifiek op het herkennen van symptomen van een hartaanval bij vrouwen, omdat hartaanvallen bij vrouwen nog wel eens worden gemist. Hun klachten worden vaak ten onrechte toegeschreven aan de overgang of stress. De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst. Er kan sprake zijn van uitstralingspijn naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Naast deze symptomen hebben vrouwen vaker last van:
 
Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
Pijn tussen de schouderbladen
Kortademigheid
Extreme moeheid
Duizeligheid
Onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
Misselijkheid of braken
 
Toename risico hartaanval bij vrouwen
Vrouwen hebben in alle leeftijdscategorieën een lagere kans op een hartaanval dan mannen. De afgelopen vijftien jaar nam het risico bij vrouwen echter sterk toe. Voor vrouwen onder de zestig jaar is het risico verdubbeld en voor vrouwen onder de vijftig jaar zelfs verdrievoudigd. Oorzaken hiervoor worden toegeschreven aan een toename van overgewicht en roken. Verder hebben vrouwen met gecompliceerde zwangerschappen, een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Ook vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker lopen meer risico.
 
Samenwerking in regio Haaglanden
Een hartaanval is een veelvoorkomende aandoening in onze maatschappij. Haga Ziekenhuis, GGD
Haaglanden, Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo, Veiligheidsregio Haaglanden, HTM, Hollands Midden, Hartstichting, Huisartsendienst Smash en de gemeente Den Haag hebben de handen ineen geslagen om dit extra onder de aandacht te brengen in de regio Haaglanden. De campagne is hiervan een van de initiatieven.
 
Luister naar je hart, bel direct 1-1-2
 
Zie ook http://www.hartcheck.nl/vrouwen
 
Bijschrift bij de  foto: wethouder Karsten Klein (Zorg en Welzijn) en Ton van Dijk (directeur GGD Haaglanden) samen met de betrokkenen bij de campagne – allen gekleed in rood vanwege Wereld Hartdag.
 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
________________________________________________________________________________
Diverse uitingen en beeldmateriaal zijn te downloaden via: http://hartcheck.nl/toolbox
 
Wilt u meer informatie, een interview of wilt u ander illustratiemateriaal digitaal ontvangen, neem dan contact op met Mariëlle Vijn van CieremansVanReijn, telefoon 070 - 322 65 28, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..