Inbraakpreventie loont

Samen tegen inbraakVerlaag de kans op een inbraak. Kruip dan eens in de huid van een inbreker. Gratis en voor niets de kans op een inbraak halveren, wie wil dat nu niet? Een inbreker kiest altijd de weg van de minste weerstand. Door als bewoner kritisch te kijken naar je woning, de omgeving van je huis en je eigen gedrag, kun je al een hoop ellende voorkomen.

Vijf minuten.
Ga, net als een inbreker op zoek naar de zwakke plekken van de woning. Oftewel: kruip eens in de huid van een inbreker.
Ga na waar je zelf als eerste zou proberen om binnen te komen en kijk hoe moeilijk dat is. De helft van de Nederlandse woningen beschikt nog steeds over slecht hang- en sluitwerk. Een inbreker herkent dat direct. Die sloten heeft hij binnen een halve minuut geforceerd. Volgens statistieken hebben inbrekers gemiddeld vijf minuten nodig voor een inbraak. Dertig seconden om een huis binnen te komen, vier minuten om de buit te vergaren en nog eens dertig seconden om het huis te verlaten. Voor bewoners komt het erop aan om in die vijf minuten voor zoveel mogelijk vertraging te zorgen.

Gelegenheid.
Behalve het belang van goed hang- en sluitwerk en eventueel een alarmsysteem, vormt de omgeving een belangrijke factor bij het voorkomen van een woninginbraak. Een inbreker wil immers niet dat buren of voorbijgangers hem aan het werk zien. Hoge struiken of bomen rond de woning vergroten daarom de kans op inbraak. Tijdens donkere dagen in het jaar maar ook in de zomer is goede verlichting rond de woning ook een pré. Daarnaast de aanwezigheid van opklim mogelijkheden. Denk aan een ladder in de tuin of een kliko waarmee bijvoorbeeld een raam bereikt kan worden. Berg deze opklimmogelijkheden op in een schuur of zet ze vast met een slot. Maak het inbrekers lastig, zo niet onmogelijk, om bij u binnen te komen!

Onoplettendheid.
Ook blijkt onoplettendheid van bewoners de oorzaak te zijn van heel veel inbraken. Je kunt nog zulke goede sloten hebben, als je de deur niet goed op slot doet, heb je er weinig aan. Ook andere zeer eenvoudige gedragsveranderingen hebben effect. Sleutels onder de deurmat, duidelijk in het zicht liggende kostbaarheden, of dozen van nieuwe apparatuur bij het vuilnis, zijn stuk voor stuk absolute afraders. Datzelfde geldt voor een ‘Ik ben even weg’-briefje op de deur. Het is juist van belang om ervoor te zorgen dat de woning er ook tijdens uw afwezigheid bewoond blijft uitzien. Bijvoorbeeld door ’s avonds licht te laten branden, alsof u thuis bent. De huidige led-tv’s of muziekinstallatie's maken het verantwoord om deze ’s avonds aan te laten staan . Wanneer zelfs de buren twijfelen of u thuis bent, dan hebt u het goed gedaan.”

Beveiliging.
Kiest u toch om aan beveiliging te doen en niet direct uw woning van een alarminstallatie te voorzien, dan kunt u ook beginnen om extra buitenverlichting met bewegingssensor in de tuin of in de z.g.n. achterpad aan te brengen.

Daarnaast zonder een aangepaste beveiliging op het beslag van de voor- en achterdeur komt een inbreker makkelijker een huis binnen. Besteed dus ook extra aandacht aan het hang- en sluitwerk van uw woning. Voorkom inbraak via de veelgebruikte 'kerntrekmethode', bescherm uw cilinder met speciaal veiligheidsbeslag!
Het veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging schermt de cilinder af zodat kerntrekken onmogelijk is. De cilinder is volledig door metaal omsloten. Ook voorkomt het beslag dat de cilinder kan worden afgebroken. Bij een kerntrekker wordt een gehard stalen schroef gebruikt. De schroef draait de inbreker in de cilinder. Daarna wordt de cilinder uit het beslag getrokken en kan de deur vaak binnen twee à drie minuten nagenoeg geruisloos geopend worden. In het geval van een meerpuntsslot opent gelijk de hele afsluiting.

De Telegraaf melde onlangs nog dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zich ernstige zorgen maakt dat bij inbraken van de laatste twee jaar veelal de kerntrekmethode bij nieuwbouwwoningen wordt toegepast.

Op het Internet kunt u betaalbare veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging vinden, als voorbeeld.
hoppe-veiligheid-kerntrek

Bent u niet handig of wilt u het liever uitbesteden bij een Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf kijk dan op deze site.

Als laatste.
Inbraak valt nooit helemaal uit te sluiten. Maar hoe meer je het inbreken zelf bemoeilijkt, hoe meer de inbreker zal twijfelen om een poging te wagen.

Ziet u iets verdacht bij uw woning of in uw buurt bel dan altijd de Politie 112
112Politie