Wervingsactie Burgernet

burgernet
Burgernet houdt je bij de les
Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.
Meld u vandaag nog aan.

burgernet

Burgernet houdt je bij de les
Vermiste kleuter weer thuis. Inbreker gepakt. Tas met zware medicijnen veiliggesteld. Gestolen fiets terug bij eigenaar. Wat is hier de rode draad? Mede dankzij Burgernet kwam de politie op het goede spoor.

De politie kan nooit overal tegelijk zijn. Maar als burgers actief meekijken, dan wordt het blikveld ineens veel breder. Alerte burgers kunnen vitale informatie geven. De deelnemers aan Burgernet krijgen zowel gesproken berichten via de telefoon als tekstberichten via sms en e-mail. Sinds kort is er ook een app.

Het netwerk wordt op verschillende manieren ingezet. Soms gebeurt dat direct na een incident als de daders nog in de buurt zijn, bijvoorbeeld na een straatroof. Is er een goed signalement, dan stuurt de politie meteen een telefonische oproep aan de deelnemers in de omgeving om naar de verdachten uit te kijken. Dat kan tot snelle aanhoudingen leiden.

Getuigen na aanrijding
Veel oproepen van Burgernet hebben te maken met de vermissing van een kind of een (verwarde) volwassene. In die situaties kan doorgaans een goed signalement worden verspreid. Verder zet de politie Burgernet ook in bij het onderzoek naar incidenten, bijvoorbeeld om getuigen van een aanrijding of beroving op te roepen zich te melden. Elke Burgernet-actie wordt afgesloten met een update van de laatste stand van zaken.

Deelnemers ontvangen alleen berichten over incidenten in de eigen woonomgeving. Een Hagenaar op bezoek in Amsterdam krijgt geen oproepen via e-mail voor zaken die in Amsterdam spelen. Dat ligt overigens anders bij de Burgernet-app voor smartphones. De app maakt gebruik van de GPS-locatie van de telefoon.

kadertekst
Oproep van Burgernet
Burgernet telt in Den Haag nu bijna 28.000 deelnemers. Dat moeten er meer worden. Aanmelden kan eenvoudig digitaal via www.burgernet.nl. Aan de hand van de postcode wordt bepaald welke berichten de nieuwe deelnemer gaat ontvangen via telefoon, sms of email.

Voor de Burgernet-app hoef je je niet persoonlijk aan te melden. Deze kan gratis worden gedownload. Je krijgt dan alleen urgente oproepen van de plek waar je bent.
Meer informatie: www.burgernet.nl

Interviews
Goud waard voor de politie
‘Burgers leveren soms net dat ene ontbrekende stukje om een puzzel compleet te maken en de zaak rond te krijgen. Daarom zijn wij zo blij met Burgernet. Tips zijn goud waard. Als je iets vreemds of afwijkends ziet en je denkt dat het foute boel is, bel gerust de politie via 112. Beter een keer teveel dan te weinig gebeld.

We begonnen met sms-oproepen van maximaal 160 tekens. Nu heeft bijna iedereen een smartphone en sturen we berichten via email waarbij je meer tekst kwijt kunt en ook foto's.

De nieuwste ontwikkeling is de Burgernet-app. Daarmee kun je ongeacht waar je in Nederland bent meehelpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen. Burgernet ontwikkelt zich met de techniek, maar het succes hangt natuurlijk af van het aantal deelnemers. Hoe meer inwoners met ons meekijken, hoe effectiever het middel wordt.'
Maarten de Kok
Politiebureau Jan Hendrikstraat

Veiligheid zelf in de hand
‘De leden van het Buurt Interventie Team (BIT) Kortenbos zijn allemaal deelnemer aan Burgernet. Het helpt ons om alert te zijn op actuele zaken die spelen in de wijk. Je weet als eerste dat er bijvoorbeeld autokrakers actief zijn of inbrekers. Op onze rondes door de wijk letten we daar dan extra op en informeren bewoners.

Veiligheid heb je als burger voor een flink deel zelf in de hand. Criminelen maken gebruik van de slordigheid van mensen. Ramen blijven ‘s nachts open staan en fietsen worden niet vastgezet. Dat soort dingen. Burgernet houdt je bij de les. Samen met de politie en gemeente houdt het BIT nu een actie tegen woninginbraken. Bewoners krijgen het aanbod om hun woning beter te laten beveiligen met onder meer een veiligheidsstrip en een deurketting. Dat heeft effect. Het aantal inbraken daalt. Je kunt als burger echt wel wat doen.'
Zier Pronk
Voorzitter BIT Kortenbos

Even de omgeving scannen
‘Ik krijg via Burgernet meestal één of twee berichten per week. Dat zijn dan ook echt serieuze zaken, niet een weggelopen kat of zo. Het gaat vrijwel altijd om vermiste personen of misdrijven. Soms is het net gebeurd. Als een verdachte op een rode scooter rijdt en witte gympen draagt, dan weet je waarop je moet focussen. Ik kijk dan altijd wel even naar buiten om de omgeving te scannen. Of ik ga boodschappen doen en let onderweg op. Hoe meer mensen op dat moment alert zijn, hoe groter de kans dat zo iemand wordt gepakt.

Door Burgernet weet je altijd wat er op crimineel gebied aan de hand is in de wijk. De politie waarschuwt bijvoorbeeld dat er bepaalde types aanbellen met een nieuwe babbeltruc. Als je dat hoort, trap je er niet meer in. Criminelen maken gebruiken van onze naïviteit. Burgernet helpt om alert te blijven.'
Sandra Harsveld
deelnemer Burgernet

Dit artikel is eerder ook verschenen in de Stadskrant van 23 september 2015.