Aanpak onveilige populieren samen met bewoners

Populieren 2Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2.200 populieren in Den Haag in slechte staat zijn. Deze boomsoort wordt slap en kwetsbaar naarmate ze ouder wordt, waardoor er gemakkelijk grote takken afbreken.

Dat is gevaarlijk voor de vele duizenden Hagenaars die dagelijks onder de bomen lopen of fietsen op weg naar school of werk. Ook is het niet prettig als de takken van zo’n populier op bijvoorbeeld een geparkeerde auto vallen.

“De veiligheid van Hagenaars staat voor mij écht voorop. Daarom heeft het College besloten om een groot deel van de bomen te vervangen. Voor iedere onveilige populier, wordt een nieuwe en gezonde boom teruggeplant. Bewoners kunnen ons laten weten welke boom er terug moet komen. Bij een aantal locaties waar veel onveilige populieren staan, gaan we nog in gesprek met omwonenden over de precieze aanpak,” aldus Richard de Mos (wethouder Buitenruimte). Met bewoners in gesprek
Om een goed beeld te krijgen hoe dit probleem aangepakt moet worden, is de gemeente in gesprek gegaan met bewoners op vier verschillende locaties: de Van Boetzelaerlaan/Statenlaan, de Bovendijk, de Conradkade en de Volendamlaan. De Mos: “We hebben bewoners gevraagd om ons te adviseren over de aanpak van dit probleem. Moeten we flink snoeien of de bomen vervangen? Ik vind het belangrijk dat we goed luisteren naar omwonenden. De aanpak van deze bomen heeft namelijk veel impact op hun woonomgeving.” Veel bewoners adviseerden tijdens de bewonersavond om de populieren weg te halen en te vervangen. Zij willen ook graag meedenken over de bomen die ervoor terugkomen. Op de Conradkade, waar maar liefst 75 populieren staan, kozen bewoners om de populieren voor een deel te laten staan en het andere deel flink terug te snoeien. De gemeente neemt deze adviezen over.Uitvoering in 2019 en 2020
Op locaties waar veel onveilige populieren staan, gaat de gemeente ook in gesprek met omwonenden. Op de kleine en middelgrote locaties (tussen 1 en 50 populieren) worden de populieren vervangen voor een nieuwe boom. Omwonenden kunnen op deze plekken meedenken over welke boom er terugkomt. De aanpak van de populieren wordt in 2019 en 2020 uitgevoerd. In de stadsdelen Loosduinen en Escamp staan de meeste onveilige populieren.Meer weten over de populieren? Check www.denhaag.nl/bomen of bekijk dit filmpje.


Onveilige populiere

n in Den Haag