Hou inbrekers buiten de deur

Preventie 1Inbrekers grijpen de versoepelingen van de coronamaatregelen aan om weer volop op pad te gaan. Het aantal woninginbraken in Nederland is weer bijna op het normale niveau van voor de coronacrisis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie. Ook verzekeraars zien het aantal meldingen van inbraken stijgen.

 

Doordat Nederlanders tijdens de coronacrisis massaal thuiswerkten, daalde het aantal inbraken spectaculair. Eind april lag het aantal woninginbraken maar liefst 60% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland waren er in de week van 27 april tot 3 mei ‘slechts’ 294 keer inbraken, tegen 731 dezelfde periode vorig jaar. Bijna 40% minder inbraken

Het totale aantal woninginbraken van maart tot eind juni was 6951, 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie ziet het aantal woninginbraken sinds het einde van de lockdown echter weer oplopen. Half mei lag het aantal woninginbraken nog steeds zo’n 25% lager dan normaal. Afgelopen week bedroeg de daling slechts 11% minder dan begin juli 2019.

Hoe kan ik de kans op een woninginbraak verkleinen?
Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.

Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.

Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.

Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, autosleutels uit het zicht.

Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.

En ook een kerntrekbeveiliging op de andere buitendeuren is geen overbodige luxe.
https://www.nemef.nl/…/beveiligingstips/anti-kerntrekbeslag/

Hou inbrekers buiten de deur.

Preventie 12